вівторок, 28 липня 2009 р.

Москва не бажає відпускати Україну з церковного полону (європейська преса)

Прага – Низка європейських газет інформують про початок візиту до України патріарха Російської православної церкви Кирила. Оглядачі відзначають, що у центрі уваги цього візиту два питання – проблема отримання автокефалії Українською православною церквою і політичний вплив Росії на Україну напередодні президентських виборів. Тобто, Патріарх Кирило, як пишуть деякі газети, продовжує намагання Кремля, який прагне посилити свій політичний вплив в Україні.
Польська «Ґазета Виборча» зауважує, що вже у перший день перебування патріарха РПЦ Кирила в Києві, під час його молитви на Володимирській гірці відбулася перша сутичка між противниками Московського патріархату в Україні, УНА-УНСО і прихильниками російської церкви – російськими козаками. Газета інформує, що під час цієї сутички були застосовані вода і каміння. Польський часопис наголошує, що в Україні діє щонайменше три православних церкви, дві з них не є офіційно визнані у православному світі, а третя, чи не найбільша – УПЦ Московського патріархату підпорядкована Москві. «Ґазета Виборча» цитує Кирила, який сказав у Києві, що він за «збереження духовної єдності», тобто – проти незалежності української православної церкви. Газета також інформує, що московський Патріарх мав зустрічі з провідними українськими політиками.

«Москоу Таймз» також акцентує увагу на не бажанні Московського патріарха навіть обговорювати тему української автокефалії. Газета зауважує, що після зустрічі у Києві з Президентом Віктором Ющенком, який знову поставив питання про незалежність українського православ’я, патріарх Кирило нічого не повідомив про свою реакцію на слова українського глави. Московське видання також акцентує увагу на тому, що «шанси для визнання незалежності української православної церкви зменшилися після того, як Кирило напередодні зустрівся в Стамбулі з Вселенським патріархом Варфоломієм і пообіцяв йому московську підтримку для православних у турецькому мусульманському світі». Глава «розкольницької» Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Філарет, як цитує його «Москоу Таймз», заявив, що Кирило «несе відповідальність за використання структури МПЦ в Україні, як інструменту політики російської держави». Експерти, слова яких наводить газета, також схильні вважати, що інтереси Кремля й Московського патріархату в Україні ті самі – «намагання посилити там свій вплив – особливо перед президентськими виборами, які наближаються». Газета зауважує, що глава Партії регіонів Віктор Янукович зустрів Кирила у Борисполі, а Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пізніше зустрілася з Кирилом за зачиненими дверима у Києві.

Російська «Нєзавісімая ґазета» зауважує, що заходи безпеки у перебігу візиту патріарха РПЦ Кирила до України носять масштабний характер. Так, лише у Києві задіяно майже 6 тисяч міліціонерів і вояків внутрішніх військ. Це видання також інформує, що уперше засідання Синоду РПЦ відбулося за межами Росії – на території Києво-Печерської лаври. Газета також наголосила, що за словами Кирила, Президент Віктор Ющенко «має припинити втручатися у церковні справи». Також повідомляється, що в інтерв’ю українським журналістам напередодні візиту Московський патріарх заявив, що «помісна церква в Україні вже існує – це УПЦ Московського патріархату». «Нєзавісімая ґазєта» також відзначила, що Кирило відмовився зустрітися в Україні з невизнаними православними ієрархами.

Радіо Свобода

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича